Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Е-автомобилите по света вече надвишават 10 млн.

До края на десетилетието се очаква броят на електрическите превозни средства да се увеличи до 145 млн., а при повече правителствени стимули - и до 230 млн.

Е-автомобилите по света вече надвишават 10 млн.

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Въпреки че 2020 г. беше трудна за световната автомобилна индустрия, продажбите на електрически автомобили продължават да растат.

Според последното издание на Global EV Outlook на Международната агенция по енергетика (МАЕ) продажбите на електрически леки автомобили са се повишили, въпреки че общата автомобилна индустрия се е свила с 16%, пише Statista.

През миналата година Европа изпревари Китай и се превърна в най-големия пазар за електромобили в света за първи път. В Китай обаче продължават да се движат най-голям брой електрически автомобили по пътищата – 4,5 млн. превозни средства.

Както показва следващата диаграма, изминалото десетилетие беше бързо нарастващо за електрическите автомобили, въпреки че все още сме в началото на прехода към по-чиста и по-устойчива мобилност. Въпреки факта, че броят на използваните електрически леки автомобили в световен мащаб се е увеличил от близо до нула до 10,2 милиона между 2010 и 2020 г., електрическите и хибридните автомобили представляват само 4,6% от продажбите на леки автомобили в световен мащаб през миналата година.

Продажбите обаче ще продължат да се увеличават. Според прогнозите на Международната агенция по енергетика броят на електрическите автомобили, микробуси, камиони и автобуси се очаква да нарасне от 11 млн. тази година до 145 млн. през 2030 г. Ако правителствата ускорят усилията си за постигане на климатичните цели, броят на електромобилите може да нарасне и до 230 млн. към края на десетилетието.

Още по темата

Рекордните 3 млн. електрически автомобила са регистрирани в световен мащаб през миналата година, с 41% повече спрямо 2019 г. Ръстът се дължи на силните продажби в Европа и Китай. В САЩ продажбите се удвояват в сравнение с първото тримесечие на миналата година.

През 2020 г. хората са похарчили 120 млрд. долара за покупки на електрически автомобили. Правителствените субсидии са в размер на 14 млрд. долара, което е с 25 процента увеличение спрямо 2019 г. Това се дължи на силните стимули в Европа.

Бурното развитие на сектора ще притисне световния петролен пазар. Очаква се до 2030 г. да има два милиона барела бензин и дизел по-малко на ден с еквивалента на 120 млн. т. спестен въглероден диоксид. Ако правителствата повишат целите си в съответствие с глобалните климатични цели, 3,5 млн. барела могат да бъдат премахнати до края на десетилетието, като спестяванията на въглерод ще се удвоят.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Екоактивисти с възражение срещу строежа на германската фабрика на Tesla